Het thema is belangrijk voor iedereen. Wie heeft immers niet af en toe pijn? 10 procent van de mensen heeft zelfs langer dan zes maanden ernstige pijn. De auteurs – een psycholoog en een stafarts revalidatie – leggen in begrijpelijke taal uit hoe pijn ontstaat, welke hersengebieden daarbij zijn betrokken en waarom reguliere pijnstillers lang niet altijd werken. Deze kennis helpt beter omgaan met eigen en andermans pijn; vooral als pijn chronisch wordt.
Het boek stelt gerust. Soms registreren de hersenen pijn, terwijl er geen weefselschade (meer) is. De oorzaak is centrale sensitisatie: een verhoogde activering van het pijnsysteem in de hersenen. Mensen die last hebben van ‘vage’ pijnklachten, zoals een spastische darm of fybromyalgie, stellen zich dus zeker niet aan.
Het boek leert om te gaan met chronische pijn en vermoeidheid. Mensen met chronische klachten rusten overdag vaak veel. Daardoor rent hun conditie achteruit. De auteurs beschrijven Graded Activity, een methode waarin mensen stapsgewijs weer tot activiteiten komen en hun conditie verbeteren. Deze methode leert mensen om actief te zijn op basis van tijd in plaats van pijn, bijvoorbeeld elke week een minuut meer. Activiteiten worden daardoor voorspelbaar voor het pijngevoelige brein; dat reageert dan minder sterk op prikkels uit de omgeving.