Ik blijf gevoelig voor spanning
Ik ben 48 jaar en heb ruim 15 jaar last gehad van een gegeneraliseerde angststoornis. Als kind was ik al bang – een combinatie van genetische aanleg en een jeugd met veel spanningen tussen beide ouders. Door deze levenslange gevoeligheid voor angst en spanning is er blijvend iets beschadigd in het stresssysteem van mijn lichaam (cortisol en serotonine). Ik ben al zes jaar klachtenvrij, maar blijf gevoelig voor spanning.
In het verleden heb ik allerlei therapieën gevolgd om van de klachten af te komen, maar zonder (blijvend) effect. Eén van de therapieën was cognitieve gedragstherapie. Het punt is: mensen met een angst- en paniekstoornis weten wel wat zij mankeren, maar kunnen op het moment van paniek onmogelijk rationeel te denken. Je gevoel heeft je helemaal in zijn macht! Het is een intens afschuwelijke gewaarwording. Als je het zelf niet kent is het onmogelijk om te weten hoe hels zo’n paniekaanval is.
Ik heb daarom de volgende vragen.
- Wat is het effect van cognitieve gedragstherapie op de langere termijn?
- Zijn mensen met een angst- en paniekstoornis wel ontvankelijk voor deze therapie? Zij worden namelijk voortdurend met hun gevoel geconfronteerd. Mede door een verkeerde ademhaling krijgen zij ook nog eens allerlei vage en zeer onaangename lichamelijke hyperventilatie klachten.
- Moeten ze niet eerst hun serotoninebalans en ademhaling weer onder controle krijgen, voordat ze starten met zo’n therapie?
- En als beiden onder controle/in orde zijn, is cognitieve gedragstherapie dan nog zinvol? Want dan zijn de angst, spanning en hyperventilatie waarschijnlijk ook verdwenen, en kunnen de patiënten langzaam weer de dingen gaan doen die zij eerst (min of meer) vermeden. Ze merken dat de paniek echt niet meer toeslaat en kunnen weer een angstvrij leven lijden. Zij het wel vaak met langdurig (en vaak levenslang) medicijngebruik.
Helaas duurt de weg naar volledig herstel lang bij een gegeneraliseerde angststoornis. Patiënten gaan daarom dikwijls (wanhopig) op zoek naar herstel in het alternatieve circuit. Alternatieve genezers verdienen heel veel aan deze steeds groter wordende groep patiënten – een hele trieste constatering.