Inhoud van deze online training over hooggevoeligheid
Expert Elke van Hoof legt in een video uit wat HSP is en welke voor- en nadelen het heeft als je hooggevoelig bent. Vervolgens breng je je eigen gevoeligheid in kaart en vind je herkenning in de verhalen en adviezen van andere HSP’s.
In de deze sessie ga je meer leren over de eigenschappen van hoogsensitieve personen. Je ontdekt hoe je zelf tegenover je hoogsensitiviteit staat, wat het betekent in je relaties met anderen en hoe je het optimale uit deze eigenschap kunt halen.
Door de verhoogde prikkelgevoeligheid heeft een HSP meer rust nodig dan gemiddeld; voldoende tijd om alle binnengekomen informatie te verwerken en te herstellen. Ontdek wat jouw hersteltijd is en leer in deze sessie hoe je ‘downtime het beste kunt inzetten.
Hoogsensitief word je niet, het is een karaktereigenschap die je al je hele leven hebt. In deze sessie ga je kijken welke invloed hoogsensitiviteit heeft gehad op jou als baby, kind, tiener en jongvolwassene. Werd het herkend of werd je weggezet als lastig of verlegen? Je krijgt tot slot handvatten om – juist na deze sessie – miild te zijn voor jezelf.
In deze sessie ga je je familieleden eens in het licht van hoogsensitiviteit bekijken. Dat kan leiden tot meer begrip voor elkaar. Zeker als je er met elkaar over kunt praten.
Je gaat kijken hoe overprikkeld je de afgelopen tijd bent geweest en wat de oorzaken daarvoor waren. Inzicht in je patronen gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je meer grip krijgt op de prikkels en kunt voorkomen dat het je teveel wordt. Waardoor je jouw gevoeligheid méér kunt gaan inzetten als kracht.
Iedereen maakt positieve en negatieve ervaringen mee in het leven, maar op HSP’s hebben beide soorten ervaringen meer impact. HSP’s die nare ervaringen op hebben gedaan als kind, kunnen hierdoor extra gevoelig worden voor stress, afwijzing en kritiek. In deze sessie ga je jouw gevoeligheid voor afwijzing onderzoeken en leer je manieren om er mee om te gaan.
HSP’s die grip op hun overprikkeling houden, ervaren hun sensitiviteit veel positiever dan HSP’s die zich vaak overspoeld voelen door alle indrukken. De eerste groep mensen plukt vooral de vruchten van hoogsensitiviteit. Wat is hun geheim?
Veel gevoelige mensen denken een groot deel van hun leven dat er iets mis met ze is. Daarom is het is tijd om je zelfbeeld eens onder de loep te nemen. Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop je je eigen sensitiviteit waarneemt voor een groot deel bepaalt hoe je functioneert. In deze sessie leer je hoe je jouw gevoeligheid kunt accepteren en de focus terug te brengen naar de positieve kanten ervan.
Relaties en sociale contacten kunnen voor een HSP behoorlijk lastig zijn. Je wilt dolgraag verbinding met anderen, maar het is je ook snel te veel. Verkeren de mensen om je heen in de problemen, ben je waarschijnlijk eerder een reddingsboei dan een vuurtoren. In deze sessie ga je leren hoe je beter voor jezelf en de ander kunt zorgen.
Je hoeft niet mee te gaan in een tempo dat voor jou niet gezond is. Sterker nog, dat is heel onverstandig. Tijd om je grenzen te leren respecteren.
In deze sessie is het moment aangebroken om terug te kijken. Wat heb je bereikt en welke dingen wil je nog leren? Je sluit vervolgens de training af met jouw persoonlijke rescue kit.
Grenzen stellen en andere behoeftes als HSP uiten
- Welke rol hoogsensitiviteit speelt in je leven
- Hoe je als HSP tot bloei kunt komen
- Een positieve(re) kijk op je eigen hooggevoeligheid
- Hoe je relaties in balans houdt en je grenzen bewaakt
- Inzicht in overprikkeling met handvatten hoe je hier grip op krijgt
- Oefenen met ontprikkelen d.m.v. 'ontprikkelpauzes'
Waarom deze training?
We worden de hele dag overspoeld door een gigantische stroom prikkels. Een eindeloze download aan informatie die nooit stopt. Soms is er te weinig ruimte in ons hoofd om alle indrukken en dingen die het leven van je vraagt te verwerken. Het resultaat: overprikkeling.
Het verschilt van mens tot mens welke prikkels je in welke mate waarneemt. Zeker wie (hoog)gevoelig is, merkt prikkels sneller op en kan zich er moeilijker voor afsluiten.
In deze online training leer je daarom hoe je als HSP je eigen grenzen kunt leren respecteren, tijd kunt nemen voor rust en herstel en hoe je beter kunt luisteren naar je behoeften, zodat ook jij juist de vruchten kunt gaan plukken van je hooggevoeligheid en je op verschillende gebieden in je dagelijks leven beter kunt functioneren.
Vernieuwde hooggevoelig special
In deze speciale uitgave van Psychologie Magazine vind je de nieuwste inzichten uit de psychologie over hoogsensitiviteit. Met praktische tips en oefeningen om je grenzen te bewaken, je rust te nemen en te floreren op je werk. Met onder andere: 7 manieren om te ontprikkelen, oefeningen in zelfacceptatie en coming-out van een HSP.
Dit krijg je
- 12 inzichtgevende sessie in de leeromgeving van Psychologie Magazine
- Inspirerende video's met o.a. Elaine Aron
- Oefeningen en meditaties om beter met je hooggevoeligheid om te gaan
- Persoonlijke ervaringen van andere HSP's
- Een inzichtelijke HSP-factsheet om te delen met collega’s
- Toegang tot besloten Facebookgroep
- Een exclusieve podcast met HSP-expert Esther Bergsma over het hoogsensitieve brein
- Inclusief digitale HSP survivalkit en screensaver voor als het even tegenzit
Waarom Psychologie Academy?
Werk zelfstandig aan je zelfontwikkeling waar en wanneer het jou uitkomt
Wij werken met de beste psychologen, therapeuten en wetenschappers
Je volgt de training in een veilige besloten leeromgeving
Over de experts
Veelgestelde vragen
Je kunt direct na betaling beginnen met de online training. Je ontvangt binnen 24 uur een e-mail met inloggegevens en een link naar het leerplatform om in te loggen. Je start wanneer het jou uitkomt.
Als cursist heb je tot 1 jaar na aanvang toegang tot de online training.
Ga naar de inlogpagina en klik op “wachtwoord vergeten”.
Je komt dan op de pagina waar staat: Vul hier je e-mailadres in. Je ontvangt dan een e-mail met instructies over hoe je je wachtwoord opnieuw kunt instellen.
Ja, wanneer je alles sessies hebt afgerond, kun je een certificaat van deelname downloaden. Dit certificaat kun je opslaan en gebruiken als bewijs voor bijvoorbeeld je werkgever dat je de training hebt gevolgd
Ja, dat kan. Kijk hier voor meer informatie over ons aanbod voor bedrijven.
Dit zeggen anderen over deze online training