Waarom leest u dit blad terwijl u ook gewoon voor u uit kunt zitten staren? Amerikaanse neurowetenschappers weten het: u bent kennisverslaafd. Volgens hen reageert het brein op het moment dat u iets nieuws leert, op dezelfde manier als na het gebruik van opiumachtige stoffen zoals heroïne en morfine. ‘Als je iets probeert te begrijpen, is er niets aan,’ zegt Irving Biederman van de Universiteit van Zuid-Californië, ‘maar op het moment dat je het snapt, voel je je geweldig.’ Als ware junkies blijven wij op zoek naar informatie, voor steeds weer een nieuwe kick.
Essentieel daarbij zijn de zogenoemde mu-opioïde receptoren. Die bevinden zich in de hersengebieden die actief worden als we informatie proberen te interpreteren. Als dat lukt, komt het geluksstofje endorfine vrij in de hersenen. De endorfinen stimuleren de mu-opioïde receptoren, en dat geeft ons een heerlijk gevoel. Tot het moment dat dat gebeurt, houdt een onderwerp onze aandacht vast.
De kick wordt minder als we dezelfde informatie een tweede keer tot ons nemen. Daarom is het minder bevredigend een boek voor de tweede keer te lezen – tenzij je de plot de eerste keer nog niet helemaal begreep.
New Scientist, 22 juli 2006