Als je ’s morgens binnenstapt, is het licht koel wit van kleur op de afdeling oncologie van het umc Utrecht. Tegen een uur of elf wordt de verlichting feller en warmer van kleur, en wie ’s avonds de deur uit stapt, laat de afdeling achter in een nauwelijks waarneembaar zweempje rood.

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

‘Met deze verlichtingsproef proberen we daglicht te simuleren,’ legt projectleider Christiaan Rense uit. ‘De patiënten liggen aan het raam, die krijgen wel voldoende licht. Maar het personeel, dat vooral over de gangen loopt of ’s nachts werkt, krijgt niet genoeg binnen.’ Dat zou volgens het umc Utrecht weleens de oorzaak kunnen zijn van het hoge ziekteverzuim in de verpleging.

Daarom onderzoekt het umc nu samen met lichtfabrikant Medilux en een aantal arbodiensten of daglichtlampen het ziekteverzuim zouden kunnen terugdringen. Bij de proef op de afdeling oncologie is de gewone tl-verlichting daarom vervangen door een set van verschillende tl-buizen: een paar met een warmere witte kleur, en een paar met een koelere blauwe kleur. Gedurende de dag spelen ze onafhankelijk van elkaar met de lichtsterkte, waardoor de intensiteit en tint van het licht veranderen.

Daglicht is veel sterker dan kunstlicht, weet projectleider Christiaan Rense van Medilux. ‘Kantoorlicht heeft een

Log in om verder te lezen.