Les 1: Doe iedere dag iets fijns voor jezelf
Om klein geluk te ervaren, is het belangrijk om je ervan bewust te zijn waar je precies van geniet. Houd bijvoorbeeld een tijdlang bij waar je geluksgevoelens van krijgt. Hebben veel geluksmomenten met de natuur te maken? Ga vaker naar buiten en kies routes door het groen.
Genieten is geen overbodige luxe, maar bepaalt voor een groot deel je gezondheid en levensgeluk, geeft neuropsycholoog Morten Kringelbach aan. Hoe komt dat? Kringelbach vermoedt dat als je ergens van geniet, de ‘hedonische hotspots’ in je hersenen een seintje geven aan de rest van je brein: je hoeft even niks te doen, alles is goed. Op die manier krijgt je geest een rustmoment.
Les 2: Deel je geluk
Door geluksmomenten te delen op het moment dat ze zich voordoen – ‘Wil je ook een hapje proeven? Dit is heerlijk!’ – beleef je ze intenser. Uit onderzoek bleek dat proefpersonen die hun blijmakers op dit soort manieren koesterden een hoog geluksniveau hadden, óók op dagen dat ze weinig geluk ervaarden. Terwijl het humeur van proefpersonen die hun geluksmomenten minder koesterden, meeschommelde met de hoeveelheid positieve momenten die ze op een dag hadden.
In moeilijke tijden met weinig lichtpuntjes kan het delen van momenten met blijdschap dus een groot verschil maken. Tips voor bij je volgende geluksmomentjes: Vertel een ander hoe leuk je het vindt. Lach naar anderen, bijvoorbeeld als de zon schijnt: ‘Mooi weer, hè!’. Of nodig anderen uit om samen iets te beleven, een voorstelling of wandeling bijvoorbeeld.
Les 3: Doe iets voor een ander
Onderzoek laat keer op keer zien dat iets voor anderen doen gelukkig maakt. Uit onderzoek blijkt dat mensen uit heel verschillende landen – Canada, Oeganda, India en Zuid-Afrika – zich gelukkiger voelden als zij geld aan anderen uitgaven dan wanneer zij geld aan zichzelf besteedden. Het maakte daarbij niet uit of de deelnemers veel of weinig inkomen hadden, of in een arm of welvarend land woonden.
Vijf euro uitgeven aan een goed doel of iemand trakteren op een kop koffie zorgt al voor een groter geluksgevoel. In de hersenscanner is te zien dat iets goeds doen voor een ander dezelfde genotscentra in de hersenen activeert als wanneer je bijvoorbeeld chocola eet. Onderzoekers vermoeden dat de menselijke natuur sociaal in aanleg is, wat maakt dat iets doen voor anderen je gelukkig maakt.
Bronnen: L.B. Aknin e.a., Prosocial Spending and Well-Being: Cross-Cultural Evidence for a Psychological Universal, Journal of Personality and Social Psychology, 2013 / J.H. Fowler e.a., Dynamic spread of happiness in a large social network: longitudinal analysis over 20 years in the Framingham Heart Study, British Medical Journal, 2008 / P. Jose e.a., Does savoring increase happiness? A daily diary study, The Journal of Positive Psychology, 2012 / M. Kringelbach, K. Berridge: Building a neuroscience of pleasure and well-being, Psychology of Well-Being, 2011 / D. Stoffers, E. van Someren e.a., Orbitofrontal grey matter relates to early morning awakening, Frontiers in neurology, 2012
Ook iets goeds doen? Koop Fairtrade chocolade!
Tijdens de feestdagen genieten we natuurlijk extra van chocolade – om cadeau te geven aan je geliefden of lekker voor jezelf, van chocoladeletters tot chocolade kruidnoten en van kerstkransjes tot speciale bonbons. In Nederland eten we jaarlijks wel 4,7 kilo chocolade per persoon.
Fairtrade werkt er hard aan om de positie van cacaoboeren te verbeteren. Cacaocoöperaties krijgen voor de cacao die ze onder Fairtrade voorwaarden verkopen ten minste de Fairtrade minimumprijs en een vaste premie. Dit geld investeren de boeren in productiemiddelen en trainingen, maar ook in betere gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen. Stap voor stap kunnen zij zo werken aan een betere toekomst.
Maar wist je ook dat cacao van miljoenen kleinschalige boeren komt? Ama Kouao is zo’n kleinschalige cacaoboerin en woont in Abengourou in het oosten van Ivoorkust. Ze is sinds 2012 bij de Fairtrade gecertificeerde coöperatie Scaanias aangesloten. Het leukste aan cacao verbouwen vindt ze dat mensen over de hele wereld chocolade eten. Ook neemt ze dankzij de Fairtrade gecertificeerde coöperatie deel aan de Leiderschapsschool voor vrouwen. “Het heeft mijn ogen geopend. Vrouwen zijn waardevol. Hier is de plaats van vrouwen traditioneel achteraan, maar ik neem nu veel meer deel aan alles”. Ama traint nu op haar beurt een nieuwe lichting vrouwen op de school en neemt het onderwerp zelfvertrouwen voor haar rekening.
Let op het Fairtrade keurmerk tijdens het kopen van seizoenchocolade. Dan weet je dat je een eerlijke keuze hebt gemaakt die bijdraagt aan het geluk van een ander. Op www.maxhavelaar.nl/eerlijkechocolade lees je welke eerlijke chocolade je waar kunt kopen.