Het Mozart-effect
Deelnemers die voorafgaand aan de tests hadden geluisterd naar het eerste deel van Mozarts Sonate voor twee piano’s in D majeur (K.448), bleken 8 tot 9 ruimtelijk-IQ-punten hoger te scoren dan proefpersonen die ontspanningsoefeningen te horen hadden gekregen of een tijdje in stilte had doorgebracht. De krantenkoppen jubelden: luisteren naar klassieke muziek maakt slim!
Het effect bleek echter maar een minuut of vijftien aan te houden. Bovendien zijn er sinds 1993 maar enkele andere muziekstukken ontdekt die dezelfde werking hebben. Deze hebben met elkaar gemeen dat ze zeer regelmatig en symmetrische van opbouw zijn. Een van de mogelijke verklaringen voor het effect luidt daarom nu dat de ‘architectuur’ van Mozarts sonate het hersendeel dat ruimtelijke taken afhandelt, op dezelfde manier aan het werk zet als ruimtelijk-IQ-tests. De sonate zou als het ware een opwarmertje voor de hersenen zijn.
Wat zit daarachter?
Een andere mogelijke verklaring ligt in de opwekkende werking van Mozarts vlotte riedeltje. Een heel wat trager, droeviger stuk als Albinoni’s Adagio in G mineur bleek bijvoorbeeld geen enkel effect te hebben op de testscores. Bovendien vonden weer andere onderzoekers dat luisteren naar een verhaal van Stephen King ook een positief IQ-effect had. Overigens wel alleen onder liefhebbers van Stephen King…
Al met al lijkt K.448 niet de toverformule die er eerst in werd gezien. Wie echt duurzaam intelligenter wil worden, kan beter muziek gaan máken dan beluisteren; mensen die actief een instrument bespelen, blijken namelijk gemiddeld drie tot vier IQ-punten meer te scoren op tests.
Niettemin kun je het natuurlijk proberen, even naar K.448 luisteren voor je getest wordt. Dat wil zeggen, als je van Mozart houdt.
Zelf proberen?
Het Mozart-effect heeft zich in experimenten voorgedaan bij deze composities:
Sonate voor 2 piano’s in D majeur (K.448) – W.A. Mozart
en
Acroyali/Standing in Motion – Yiannis Hrysomallis en.wikipedia.org/wiki/Mozart_effect
Het Mozart-effect bleek tijdens experimenten niet op te treden bij deze compositie: Albinoni – Adagio in G mineur http://www.youtube.com/watch?v=XMbvcp480Y4