Vindt u dat u te weinig betaald krijgt voor het werk dat u doet? Dan zult u moeten onderhandelen. Vijf tips van psycholoog Jack van Minden, auteur van Alles over salarisonderhandelingen en Op naar een hoger salaris.
Dan zult u moeten onderhandelen. Vijf tips van psycholoog Jack van Minden, auteur van Alles over salarisonderhandelingen en Op naar een hoger salaris.
1. Formuleer uw doelstellingen zo concreet mogelijk. Als u niet weet wat u wilt, heeft onderhandelen geen zin.
2. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over wat een gangbaar salaris is voor iemand met uw functie en werkervaring. Informeer bij collega’s, doe research op internet (bijvoorbeeld op www.salariskompas.nl of www.monsterboard.nl/loonwijzer.nl) of bel een headhunter.
3. Zorg voor goede argumenten om uw waarde voor de organisatie aan te tonen. Maak een lijstje met uw prestaties van de afgelopen periode. Bijvoorbeeld een target die ruim voor de deadline is gehaald, kostenreductie, ideeën die van nut waren voor de organisatie, enzovoorts.
4. Staar u niet blind op het bruto salaris. Op de lange termijn kan bijvoorbeeld een opleiding op kosten van de werkgever meer waard zijn dan een salarisverhoging. Het is een investering in uzelf en verhoogt uw waarde op de arbeidsmarkt.
5. Zorg ervoor dat afspraken op papier worden gezet, liefst door uw baas.
Soms is het zinvoller om te onderhandelen over immateriële zaken dan over geld, vindt consultant Kees Kouwenhoven. Ga daarom vóór een functioneringsgesprek na wat uw innerlijke motivatie is, en welke aspecten van uw werk u belangrijk vindt.
1. Vindt u groei belangrijk, bespreek dan bijvoorbeeld uitdagender taken, een opleiding of (loopbaan)coaching.
2. Hoort u graag dat u goed presteert, overleg dan of uw functioneren vaker geëvalueerd kan worden.
3. Hebt u behoefte aan meer vertrouwen? Een grotere zelfstandigheid of verantwoordelijkheid kan uw plezier in het werk vergroten.
4. Wilt u graag dat de balans tussen werk en privé verbetert, ga dan in gesprek over flexibele werktijden of de mogelijkheid om thuis te werken.
5. Wordt u gemotiveerd door status of trots, dan wilt u misschien wat vaker naar buiten treden namens de organisatie of een andere functieomschrijving op uw visitekaartje.