Hoe kom ik aan hyperventilatie?
Beste meneer Meulenbeek,
Ik krijg hyperventilatie-aanvallen in rustige perioden. “Zomaar” als ik op de bank zit.” Hoe kan dat?
Bedankt voor het antwoord!
Met vriendelijke groet,
Ellen
Beste meneer Meulenbeek,
Ik krijg hyperventilatie-aanvallen in rustige perioden. “Zomaar” als ik op de bank zit.” Hoe kan dat?
Bedankt voor het antwoord!
Met vriendelijke groet,
Ellen
Beste Ellen,
Hyperventilatie heeft te maken met een verkeerde manier van ademhalen. Het leidt veelal tot onaangename maar onschuldige verschijnselen zoals duizeligheid, droge mond en prikkelingen in handen en voeten. Ademhalen gaat vanzelf, je hoeft er niet steeds bij na te denken. Van een verkeerde ademhaling ben je je vaak ook niet bewust. Dit kan ook in rustige periodes optreden.
Het is mogelijk dat in een rustige periode, na een drukke periode, de verschijnselen pas naar voren komen. Tevens is het mogelijk dat u de verschijnselen die optreden bij hyperventilatie in een rustige periode eerder waarneemt. Wanneer u dan denkt dat deze verschijnselen een teken zijn dat er iets ergs met u gaat gebeuren, dan zal de angst toenemen. Hierdoor zullen de verschijnselen toenemen, enzovoort.
U kunt zo terechtkomen in een negatieve spiraal met steeds meer angst en lichamelijke klachten. Wanneer u last heeft van hyperventilatie is het belangrijk niet in paniek te raken en te proberen rustig te ademen. Bedenk daarbij dat de verschijnselen geen kwaad kunnen en vanzelf weer overgaan.
Het voert te ver om in dit antwoord alles te vertellen over hyperventilatie, de oorzaken en wat u er aan kunt doen.
Voor meer algemene informatie verwijs ik naar: www.hyperventilatie.org
Geen paniek! Uw hart gaat sneller kloppen, u wordt licht in uw hoofd en het zweet breekt u uit... Gelukkig zijn paniekklachten goed te behandelen. Plusabonnees mailden met paniekexpert Peter Meulenbeek, onderzoeker bij het Trimbos-instituut en GZ-psycholoog bij GGNet in Doetinchem.
Kijk hier voor informatie over de cursus Geen Paniek