Waarom wilden jullie deze podcast maken?
“Maarten en ik zijn al jaren bevriend en zijn oud-huisgenoten van elkaar. We hebben allebei en depressie gehad, maar hadden er nooit met elkaar over gesproken, tot een paar maanden terug. We herkenden veel in elkaars verhaal en raakten niet uitgesproken. Zo ontstond het idee van de podcast. We hebben in de eerste aflevering bijvoorbeeld uitgebreid gepraat over hoe we de tijd doodden toen we depressief waren en dat het kijken van reclames ons goed deed.
Gun jezelf een goede coach
Ontdek welke coach bij je pastHet leuke is dat ik nog steeds nieuwe dingen leer over depressie, ook omdat we experts, psychologen en maatschappelijke instanties uitnodigen. Bij iedereen zijn oorzaken, gevolgen en gevoelens weer zo anders. Ik vind het belangrijk dat mensen dit leren begrijpen.”
Voor wie maak je deze podcast?
“We richten ons vooral op onze leeftijdsgenoten, die zelf depressief zijn of iemand kennen met depressieve gevoelens. Zo hopen we dat mensen een depressie leren begrijpen, de symptomen leren herkennen en het gesprek aan durven te gaan.
Een podcast is een intiem medium, en je kunt er naar luisteren zonder dat je er fysiek bij hoeft te zijn. Ideaal voor mensen met een depressie dus. Ik vond het moeilijk om alleen met mijn gedachten te zijn toen ik een depressie had. Ik luisterde vaak naar podcasts om dan maar naar andermans gedachten te luisteren.”
Hoe was jouw depressieve periode?
“Ruim twee jaar geleden is mijn vader overleden. Dat was voor mij een heftige periode en ik ben in die somberheid blijven hangen. Dit gevoel van leegte werd steeds groter, totdat ik nergens meer een lichtpunt zag. In datzelfde jaar kreeg ik van mij psycholoog te horen dat ik depressief was. Ik stopte met werken, ging antidepressiva slikken en liep bij de GGZ. Na een jaar verdwenen de symptomen langzaam. Nu heb ik mijn leven weer opgepakt en ben ik aan een nieuwe studie begonnen, maar de angst voor een terugval is er nog elke dag.’
Hoe ging jouw omgeving om met je depressie?
“Ik vond het erg moeilijk om erover te praten en had het gevoel dat ik me aanstelde. Ik maakte mezelf wijs dat ik gewoon eerder moest slapen of meer naar buiten moest gaan. Voor familie en vrienden maakte ik mijn depressie mooier dan het eigenlijk was. Ik had het gevoel dat ik had gefaald, en voelde me schuldig tegenover hen.
Training Depressie beter begrijpen
- Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
- Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
- Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
45,-
Nu ik open over mijn depressie moet praten bij de podcast, merk ik dat ik nog steeds dingen verbloem, alsof ik niet durf uit te spreken hoe erg het daadwerkelijk was. Ik lach dingen weg en maak grappige anekdotes. Maar juist daarom maken we deze podcast: we moeten weer leren praten.”
Heb je tips voor mensen die iemand met een depressie in hun omgeving hebben?
“Zorg er in elk geval voor dat de ander weet dat je er voor hem of haar bent. Verwacht niet te veel van iemand met een depressie: het kan soms voelen als trekken aan een dood paard. Leg niet te veel druk op jezelf, je hoeft iemand niet te redden, maar sta gewoon naast diegene. Het is goed om te weten dat mensen er voor je zijn, hoe lelijk je je ook voelt.”
Beluister de eerste twee afleveringen van ‘Praten over Depressie op Spotify’