Fara: ‘Tijdens het monteren krijg ik geregeld kippenvel van het idee dat onze kinderen later kunnen terugzien hoe ze zijn opgegroeid. Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol. In een wereld waarin al zoveel ellende is, willen wij laten zien hoe je liefdevol met elkaar kunt omgaan.
Toen wij in 2012 begonnen met ons YouTube-kanaal, was het online zetten van privézaken nog behoorlijk discutabel. “Wat doen jullie je kinderen aan?” zeiden mensen. “Gun je ze hun privacy niet?” Dat commentaar raakte me, maar tegelijkertijd stond ik pal achter wat we deden. Juist omdat Daniel en ik heel bewust de afweging maken wat wel en niet voor de ogen van de kijker bestemd is. Luan kwam laatst met het nieuws dat hij verkering had, maar dat wilde hij liever niet in de vlog. Ook bij zijn ziekenhuisonderzoekjes, toen hij een blaasontsteking had, en bij zijn logopedie op school wilde hij geen camera. Later vroeg hij of hij er toch over mocht vertellen op de vlog. Door samen in gesprek te gaan over wat de kinderen wel en niet willen delen, voel je aan wat oké is. En ik begin steeds meer te geloven dat als wij hen krampachtig uit beeld proberen te laten, zij verhaal zouden komen halen: “Is er iets mis met ons? Waarom mogen wij niet in de vlog?”
Een no-go voor ons is om driftbuien van de kinderen online te gooien. We vertellen onze kijkers naderhand wel dat er zo’n buitje heeft plaatsgevonden en vragen: hoe gaan jullie daarmee om? Als Daniel en ik ruzie hebben, verzwijgen we dat ook niet. Wel zijn we ervan teruggekomen om die ruzies te filmen. Natuurlijk, gekibbel hoort erbij in een huwelijk, zeker in de zware jaren met kleine kinderen. Maar dat onze volgers zich ermee gingen bemoeien, kwam onze relatie niet ten goede. Vooral niet als ze partij kozen. Eens per week gaan Daniel en ik samen naar de sauna. Dan praten we. Over de opvoeding, onze wederzijdse irritaties en onze toekomstdromen. Één ding staat vast: met vloggen zullen we nooit stoppen. Ook niet als de kinderen uit huis zijn. Dagelijks content leveren geeft geen druk, ik haal er juist mijn geluk en innerlijke rust uit.’
Heb jij de special al?
De special Ontspannen Opvoeden is nu verkrijgbaar! Met: zo zet je de tijd even stil, digitaal opvoeden, de betekenis van kinderdromen en wat weet je van kinderpsychologie?
Training Ontspannen opvoeden
- Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
- Omgaan met de emoties van je kind
- Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
79,-