Wat wil je nou eigenlijk écht?
Om die droombaan te bemachtigen is het wel essentieel om te weten wat je droombaan eigenlijk ís. Het volgen van je passie is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Want waar word je nou echt gelukkig van? En belangrijk: hoe verdien je daar geld mee? Om het antwoord op deze vragen te vinden, hebben we de training In 3 stappen naar je droomleven ontwikkeld, samen met 365 dagen succesvol.
Het geheim van een gelukkig werkleven
Hoe floreer je in je baan en blijf je uit de buurt van een burn-out? Lange jaren van onderzoek leerd...
Lees verderHeb je je droombaan in het vizier? Gebruik onderstaande tips om het sollicitatiegesprek naar je hand te zetten.
5 tips om die droombaan te bemachtigen
Glimlach – maar alleen als je vindt dat er iets te lachen is. Een nepglimlach wordt feilloos herkend en afgestraft, zo blijkt uit recent Brits onderzoek. Proefpersonen kregen videofragmenten te zien van een nagebootst sollicitatiegesprek waarin kandidaten een echte glimlach, een neplachje of geen expressie toonden na een amusante opmerking van hun gesprekspartner. Sollicitanten die onecht lachten, werden beoordeeld als het minst geschikt voor de baan; oprechte glimlachers kregen de beste baankansen toegedicht.
Geef een ferme handdruk. Het is een cliché, maar onderzoek laat zien: wie een stevige hand geeft, maakt een betere eerste indruk. Achter een slap handje vermoeden we een verlegen, neurotisch type; aan een sterke handdruk koppelen we een extraverte persoonlijkheid die openstaat voor nieuwe ervaringen. De perfecte handdruk duurt 3 à 4 seconden, heeft een stevige grip en maakt een op- en neergaande beweging waarbij er oogcontact is. Je kans gemist bij binnenkomst? Maak het goed door bij het afscheid wel een ferme hand te geven. Het principe van het recency-effect voorspelt namelijk dat de meest recente indruk langer beklijft.
Focus op je gesprekspartner. Je voert het gesprek niet om jezelf in het zonnetje te zetten, maar om duidelijk te maken wat je meerwaarde is voor deze werkgever. Geef je gesprekspartner zo mogelijk een compliment. Experimenten toonden aan dat sollicitanten die dit deden, succesvoller waren dan degenen die puur zichzelf zaten aan te prijzen.
Pak aan wat je dwarszit
Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.
Vind je ideale coachBenadruk wat je met elkaar gemeen hebt. Daarmee benut je het ‘similar-to-me’-effect: we vereenzelvigen ons eerder met degenen met wie we iets gemeen (denken te) hebben. Door de overeenkomsten met de werkgever te belichten vergroot je de kans dat deze denkt: ‘Die past in het bedrijf!’
Laat referenties zien, ook als daar niet expliciet om wordt gevraagd. Wanneer iemand anders zich positief over je uitlaat, heeft dat meer effect dan wanneer je jezelf de hemel in prijst. Dat laatste kan zelfs riskant zijn; je afficheert jezelf als onbescheiden en niet-authentiek. Dat maak je weinig sympathiek – en je gesprekspartner zal geneigd zijn te denken dat je dan ook wel niet competent zult zijn.