1 Het leest als een vlot verhaal, met daarin als hoofdpersonages spiegelneuronen, die interessante avonturen beleven. Spiegelneuronen zijn hersencellen die zowel actief worden op het moment dat je zelf iets doet, als op het moment dat je een ander iets ziet doen. Ze leveren bovendien het bijbehorende gevoel bij die beweging. Zie je bijvoorbeeld hoe je partner met een hamer op zijn duim slaat, dan kun je zijn pijn voelen en trek je automatisch een pijnlijke grimas. Spiegelneuronen doen mensen zelfs meevoelen met robots.

Bevrijd jezelf van oude pijn
Training

Bevrijd jezelf van oude pijn

  • Ontdek hoe oude ervaringen nu nog meespelen in je keuzes en gedrag
  • Verwerk je mentale pijn met bewezen effectieve technieken
  • Ervaar meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en vrijheid
Bekijk de training
Nu maar
69,-

2 De auteur heeft er verstand van. Vlak na zijn afstuderen deed Christian Keysers onderzoek samen met hoogleraar Vittorio Gallese, de ‘ontdekker’ van de spiegelneuronen. Momenteel is Keysers, als hoogleraar voor het sociale brein, verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Als iemand weet hoe het zit, is hij het wel.

3 Het zet aan tot denken. Empathie wordt vaak gezien als een uitsluitend positieve eigenschap. Maar is dat wel terecht? Hoe prettig is het bijvoorbeeld om de geplette duim van je partner te voelen? Bovendien kan het onderzoek naar spiegelneuronen interessante gevolgen hebben voor de dagelijkse praktijk. Als je mensen iets wilt leren kun je het bijvoorbeeld beter voordoen dan het uit­leggen.

Christian Keysers, Het

empathische brein. Waarom we socialer zijn dan we denken, Bert Bakker, € 17,95