1 De band met de eigen opa en oma. Hoe beter het contact met hun eigen grootouders, hoe positiever kinderen over álle ouderen denken.
2 Leeftijd. Jonge kinderen (7-9 jaar) hebben de meeste negatieve associaties, bijvoorbeeld dat ouderen langzaam en minder mooi zijn. Kinderen van 10-12 jaar hebben het positiefste beeld: precies de leeftijd waarop ze leren andermans perspectief in te nemen. In de puberteit nemen de negatieve associaties weer toe.
3 Sekse. Meisjes hebben een positiever beeld van ouderdom dan jongens.
4 De gezondheid van de eigen grootouders. Hoe fitter hun opa en oma, hoe positiever het beeld is dat kinderen hebben van ouderen.
Verreweg het belangrijkst, zeggen de onderzoekers, is de band met de eigen grootouders. (JG)
Opa lief? Alle bejaarden lief!
- 134 woorden
- leestijd 1 minuut
Kort
24 mei 2018
(Laatste update: 2 juni 2020)
Ouderen: zijn dat kwieke, gezellige grijsharigen, of slechtziende, langzame warhoofden? Stereotypen over ouderdom komen al voor bij heel jonge kinderen. Belgische onderzoekers vroegen zich af hoe die beelden ontstaan, en legden een grote groep kinderen van 7 tot 16 jaar een vragenlijst voor. Zo ontstond een top-vier van factoren:
Meer lezen over dit thema?
Deel dit artikel:
Geschreven door
Janneke Gieles
Ik ben psycholoog en behandel volwassenen met angsten, somberheid, burn-out, trauma’s en dwang. Dat klinkt misschien zwaar, maar ik vind het heerlijk werk.
Onbeperkt Psychologie Magazine lezen?
Ontvang Psychologie Magazine gratis thuisbezorgd, krijg toegang tot alle premium artikelen, mooie cadeaus en veel meer!
Meest gelezen
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.