Jongeren worstelen met zichzelf en zijn zorgwekkend vaak depressief en angstig. Dat was de afgelopen jaren zo’n beetje de strekking van de berichtgeving.
Bevrijd jezelf van oude pijn
- Ontdek hoe oude ervaringen nu nog meespelen in je keuzes en gedrag
- Verwerk je mentale pijn met bewezen effectieve technieken
- Ervaar meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en vrijheid
69,-
Maar volgens Eveline Crone, hoogleraar ontwikkelingsneurowetenschap in de maatschappij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, moet dat beeld worden bijgesteld. Samen met Renske van der Cruijsen schreef ze het boek met de veelzeggende titel Generatie zelfvertrouwen, gebaseerd op jarenlang onderzoek.
Het gaat dus goed met het zelfbeeld van jongeren?
‘Ja. De afgelopen jaren berichtten de media vaak over mentale problemen bij jongeren, vooral in relatie tot het gebruik van social media. Die zouden een ‘generatie angststoornis’ creëren. Ook zouden jonge mensen van nu snowflakes zijn, die niets aankunnen.
Maar de wetenschap toont dat geschetste grimmige beeld helemaal niet aan. Het verkrijgen van een gezond zelfbeeld is een proces van vallen en opstaan. In een van onze onderzoeken, onder 180 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 10 tot 22 jaar die wij vijf jaar volgden, zagen we dat zij veerkrachtig omgaan met bedreigingen voor hun zelfbeeld.’
Welke bedreigingen zijn dat?
‘Het zijn er meer, maar ik noem hier de twee belangrijkste. Ten eerste een gebrek aan steun van de ouders. Als een jongere niet hoort: je bent goed zoals je bent, dan is het lastig een positief zelfbeeld te ontwikkelen.
Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
- Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling
- Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
- Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
69,-
Ten tweede vormen leeftijdgenoten een sterke spiegel voor elkaar. Dat speelt natuurlijk ook in social media. Ziet een jongere daarin bevestigende of afwijzende boodschappen gereflecteerd? Als je wordt buitengesloten in een whatsappgroep of je bericht op Instagram wordt door niemand geliket, dan geeft dat wel een deuk in je zelfvertrouwen.’
Waaruit blijkt dan dat zij daar veerkrachtig mee omgaan?
‘Het leren omgaan met bedreigingen van het zelfbeeld hoort bij het opgroeien. In de periode dat tieners richting volwassenheid gaan, ervaren ze een gezonde dosis zelftwijfel, die voor een tijdelijke dip in hun zelfbeeld zorgt.
Maar die twijfel helpt hen óók om een realistisch en gezond zelfbeeld te ontwikkelen, afgestemd op de wereld waarin zij leven. De wereld waarin jongeren tegenwoordig opgroeien, is complexer geworden en we zien dat zij een uitvergrote behoefte hebben om gezien, gehoord en gerespecteerd te worden.
Enerzijds leidt dat ertoe dat een subgroep van jongeren mentale gezondheidsklachten ontwikkelt, maar anderzijds putten de meeste jongeren daar juist kracht uit. Bovendien bundelen ze hun krachten meer dan ooit en zetten zo maatschappelijke verandering in gang.’
Training Vergroot je zelfvertrouwen
- Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
- Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
- Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
79,-
Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen een gezond zelfbeeld te ontwikkelen?
‘Begrip tonen en ruimte geven in deze lastige periode. Ouders moeten zich tegelijkertijd realiseren dat wat zij zeggen nog altijd belangrijk is en invloed heeft, zelfs als het niet aan lijkt te komen bij hun kind.
Ik vind het daarnaast belangrijk om te benoemen dat social media niet alleen maar een negatieve invloed hebben. Ze kunnen jongeren namelijk ook tot grote steun zijn en verbindend werken. Het is allebei.’