Hoe makkelijk praten we over seks?
‘We hebben de indruk dat we veel over seks praten. Je ziet het best regelmatig voorbij komen in de media en jongeren krijgen meer voorlichting dan vroeger. Dat is alleen allemaal erg algemeen. We praten wel meer over seks als onderwerp, maar nog weinig over ons éígen seksleven of onze ervaringen.
Training Meer genieten van seks
- Nog meer genieten van seks, alleen én samen
- Ontdek jouw seksuele rem en gaspedaal
- Leer welke seksmythes er zijn, en hoe die jouw plezier in de weg kunnen staan
45,-
Dat is jammer, want juist dat soort gesprekken zouden zo waardevol zijn. Naast dat het onderwerp dus enkel oppervlakkig wordt besproken, komt ook een deel van ons ongemak voort uit onze opvoeding.’
Op welke manier?
‘Kinderen zijn op alle vlakken heel nieuwsgierig. Alles is nieuw en er valt nog veel te ontdekken, ook over je eigen lichaam. Zo merken kinderen bijvoorbeeld op vaak vrij jonge leeftijd al op dat bepaalde stimulaties een fijn gevoel kunnen geven. Daar zit helemaal geen seksuele lading bij, het is puur ‘doktertje spelen’; ontdekken hoe je lichaam in elkaar zit.
Het ongemak ontstaat als ouders dit opmerken, en hun kind aanleren dat ze dat niet moeten doen. Ook vragen over seks worden vaak afgewimpeld door ouders, waardoor kinderen leren dat het een ‘gek’ onderwerp is. Sommige ouders beginnen pas met voorlichting geven als kinderen gaan puberen, maar dat is dus eigenlijk al te laat. Het ongemakkelijke gevoel is er dan al ingeslopen.’
Zijn er andere redenen waarom dat ongemak ook op latere leeftijd zo aanwezig blijft?
‘Dat blijvende ongemak heeft verschillende oorzaken. Allereerst is ons taalgebruik, wanneer we het over seks of geslachtsdelen hebben, erg gericht op schaamte. We gebruiken bijvoorbeeld woorden als ‘schaamstreek’ en ‘schaamhaar’. Dat geeft meteen het gevoel dat het geen normaal onderwerp is.
Een andere reden is dat er in de media veel meer wordt gepraat over de negatieve kanten van seks, zoals grensoverschrijdend gedrag en #MeToo. Dat zijn hele belangrijke onderwerpen, en ik vind het heel goed dat er aandacht aan wordt besteed, maar er mag ook meer gepraat worden over de positieve kanten van seks.’
Praten jongeren makkelijker over seks?
‘Ja, makkelijker dan voorgaande generaties. Ze hebben meer voorlichting gekregen en onderling is seksualiteit ook bespreekbaarder geworden.
Wat ik ook een mooie ontwikkeling vind, is dat jongere generaties hun seksualiteit meer onderzoeken en niet meer zomaar alles aannemen. Daardoor zie je ook dat meer jonge stellen polyamorie gaan ontdekken, of kiezen voor een open relatie.
Er is ook kritiek op die nieuwe beweging van meer openheid. Zo wordt er bijvoorbeeld beweerd dat alles geseksualiseerd wordt en dat seks een te groot thema wordt in de maatschappij. Hier ben ik het niet mee eens. Ik denk dat hiermee vooral schadelijke mythes over seks ontkracht worden.’
Meer verdieping? Samen met seksuoloog Marieke Dewitte ontwikkelde Psychologie Magazine de online training Meer genieten van seks, speciaal voor vrouwen.