Alle reden dus om er voldoende uren voor uit te trekken. Doe je dat al, maar wil het in slaap vallen gewoon niet lukken, lees dan de 7 tips om beter te slapen.
Wakker liggen zonder zorgen
Wakker liggen zonder zorgen
Slaap is heel belangrijk, dat weten we allemaal. Maar soms wil slapen gewoon niet lukken. Zorgwekken...
Lees verderWaarom slapen we eigenlijk?
Dit is wat de wetenschap afgelopen jaren allemaal heeft ontdekt:
- Tijdens de slaap werken de hersenvloeistoffen de overdag opgehoopte afvalstoffen weg. Om het ‘spoelwater’ goed zijn werk te kunnen laten doen, krimpen de hersencellen een paar uur lang fors in. Dat hele proces kost veel energie. Waarschijnlijk heeft de natuur het daarom zo geregeld dat ons lichaam al die tijd in diepe rust verkeert. Wie die rust niet neemt, mist dus ook de schoonmaakbeurt. Het gevolg: giftige stoffen stapelen zich op in het brein. Dat lijkt een van de redenen waarom er een verband is tussen chronisch slaapgebrek en dementie.
- Tijdens de REM-slaap (waarin we het meest levendig dromen) bewerken we onze herinneringen. Ze worden onder andere van hun scherpe kantjes ontdaan en netjes opgeborgen. Wie niet genoeg REM-slaap krijgt, kan dus langer last houden van een vervelende ervaring, én geheugenproblemen krijgen.
- Tijdens de diepe slaap produceert ons lichaam de meeste groeihormonen. Kinderen groeien ’s nachts dan ook het hardst, en bij volwassenen worden dan allerlei herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Geen wonder dat je het al snel aan mensen afziet dat ze te weinig slaap krijgen.
- Slaapgebrek vergroot de kans op overgewicht. Dat komt doordat het de regulering van het hongergevoel in de war schopt; je maakt namelijk meer van het ‘hongerhormoon’ ghreline aan, en minder van het ‘verzadigingshormoon’ leptine. Het gevolg: je krijgt meer trek, en eet langer door.