Inhoud van deze online training over vermoeidheid
Veel mensen zijn moe, maar wat hieraan ten grondslag ligt, verschilt per individu. Het kan een onderdeel of gevolg zijn van een chronische aandoening, zoals langdurige pijnklachten, de behandeling van kanker of de nasleep van covid, ook wel long covid of post-covid genoemd. Maar vermoeidheidsklachten kunnen ook optreden zonder aantoonbare oorzaak. Hoe dat kan licht Annemarieke Fleming toe in deze sessie.
Onze vermoeidheid is voor een groot deel te wijten aan het feit dat we te veel (en te lang) in de actiemodus staan. Je leert in deze sessie wat er in je lichaam en brein gebeurt als je ‘aan’ staat en ontdekt de 4 pijlers van het stressresponssysteem. Dit systeem helpt je om gezond te blijven, maar kan bij langdurig ‘aan’ staan ook doorslaan. Je ontdekt of dit systeem bij jou té actief is.
Bij een gebroken been is het duidelijk dat rust en herstel nodig is, maar bij aanhoudende vermoeidheid is dat veel complexer. Toch wordt door de nieuwste onderzoeken steeds duidelijker dat vermoeidheid aan te tonen is. Al blijft het moeilijk om ernaar te luisteren en te handelen. In deze sessie leer je hoe dat wél lukt.
Je probeert van alles, maar je blijft maar moe. Hoe komt dat? Je leert in deze podcast hoe het komt dat je reserves op zijn, waar je dit aan kunt herkennen en hoe je jouw batterij kunt opladen.
Annemarieke ontwikkelde in haar werk met pijnpatiënten de methode ‘Opbouw van reserves’. In deze sessie legt ze uit hoe haar methode werkt. Je komt er meteen achter hoe het komt dat je slecht slaapt, ondanks dat je moe bent.
‘Ik zou dit helemaal niet nodig moeten hebben’, of ‘eerst even dit afmaken, voor ik ga liggen’. Logische en herkenbare gedachten, die vaak zorgen voor automatisch en niet-helpend gedrag als je je vermoeidheid wilt aanpakken. Je leert in welke vicieuze cirkel je terecht kunt komen door deze gedachten en hoe je deze kunt doorbreken.
Je bent bewust bezig met het inbouwen van herstelmomenten en het opbouwen van je reserves. Kun je jezelf inmiddels de vraag stellen: wat geeft mij energie? En wat vreet juist energie? Daarna kun je op zoek gaan naar jouw balans. Wat ga je afzeggen en van welke afspraken of sportlessen laad je juist op?
Wat kun je allemaal nog meer doen om je energieniveau en slaap te verbeteren? Behalve rusten, heeft ook beweging een aanzienlijk effect op je gemoedstoestand. Je hoort er alles over in de podcast van deze laatste sessie. En spoiler alert: 11 minuten wandelen per dag helpt al!
Van vermoeidheid naar meer energie
- Ontdek hoe vermoeid je bent, en wat de eerste stap is om dit te erkennen
- Krijg inzicht in wat er met je lichaam en brein gebeurt wanneer je altijd ‘aan’ staat
- Leer hoe je vermoeidheid terug kunt zien in je lijf, en welk effect dit heeft op je vermoeidheid
- Ontdek waarom je batterij niet oplaadt, en hoe het met jouw reserves zit
- Zo bouw je weer reserves op
- Ontdek je vermoeidheidsvalkuilen, en hoe je gedachten in de weg kunnen zitten
- Krijg inzicht in jouw energiegevers en energienemers
Voor wie is deze training geschikt?
Deze training is voor mensen die zich (aanhoudend) vermoeid voelen en het idee hebben dat de batterij eigenlijk niet – of niet voldoende – oplaadt. Je lontje kan korter worden, waardoor je prikkelbaar en emotioneel kunt reageren, en het vermogen om je goed te concentreren neemt af als je je uitgeput voelt.
Juist het combineren van alles wat je graag doet, zoals werken, studeren, het drukke gezinsleven, een relatie en/of sociale activiteiten, wordt moeizaam of soms zelfs onmogelijk. Deze training helpt je om meer inzicht te krijgen in die vermoeidheid en geeft je de juiste tools om je energie weer op te bouwen.
De training is opgebouwd uit korte sessies, met podcasts in plaats van video’s. Zo blijft de hoeveelheid prikkels beperkt en kun je de sessies bijvoorbeeld ook liggend of wandelend volgen.
Heb je te maken met een chronische aandoening en ben je vermoeid?
Vaak wordt vermoeidheid automatisch toegeschreven aan de chronische aandoening, maar het is belangrijk om te weten dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Je kunt wel degelijk je vermoeidheid beïnvloeden; in deze online training leer je hoe je dat doet.
Dit krijg je
- Inspirerende podcasts met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
- Behapbare oefeningen om je vermoeidheid in kaart te brengen
- Praktische tools en audio-oefeningen voor meer rust
- Kennis van en inzicht in wat vermoeidheid doet met je lichaam en brein
- Exclusieve toegang tot ons online trainingsplatform
- Een downloadbaar verslag van alle gemaakte opdrachten
Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Waarom Psychologie Academy?
- Zelfstandig & in je eigen tempo
Werk zelfstandig aan je zelfontwikkeling wanneer het jou uitkomt
- Met de beste experts
Wij werken met de beste psychologen, therapeuten en wetenschappers
- Interactieve online omgeving
Je volgt de training in een veilige besloten leeromgeving
Veelgestelde vragen
Je kunt direct na betaling beginnen met de online training. Je ontvangt binnen 24 uur een e-mail met inloggegevens en een link naar het leerplatform om in te loggen. Je start wanneer het jou uitkomt.
Als cursist heb je tot 1 jaar na aanvang toegang tot de online training.
Ga naar de inlogpagina en klik op “wachtwoord vergeten”.
Je komt dan op de pagina waar staat: Vul hier je e-mailadres in. Je ontvangt dan een e-mail met instructies over hoe je je wachtwoord opnieuw kunt instellen.
Ja, wanneer je alles sessies hebt afgerond, kun je een certificaat van deelname downloaden. Dit certificaat kun je opslaan en gebruiken als bewijs voor bijvoorbeeld je werkgever dat je de training hebt gevolgd.
Wanneer vermoeidheid veroorzaakt wordt door aanhoudende pijn, adviseren wij je om de training ‘Verminder je pijn, met behulp van je brein’ te volgen. Deze training is eveneens gemaakt in samenwerking met expert Annemarieke Fleming, waarbij specifiek ingegaan wordt op vermoeidheid – en andere klachten – die voortkomen uit langdurige pijn, ongeacht de achterliggende oorzaak van de pijn.
Annemarieke heeft veel ervaring met het werken met patiënten met aanhoudende pijnklachten en de methodes in de trainingen zijn bewezen effectief gebleken.
Deze training kan in principe iedereen helpen die kampt met vermoeidheid. Ook als je een chronische ziekte of aandoening hebt, of bijvoorbeeld worstelt met klachten na covid (long covid), en altijd hebt gehoord of gedacht dat de vermoeidheid ‘er nu eenmaal bij hoort’. Heb je toch vragen of zorgen over jouw specifieke situatie, overleg dan even met je (huis)arts.
De training is opgebouwd uit korte sessies, met podcasts in plaats van video’s. Zo blijft het behapbaar: de hoeveelheid prikkels is beperkt en is er voldoende ruimte om de informatie op je eigen manier tot je te nemen. Ook liggend of wandelend bijvoorbeeld.
Ja, dat kan. Kijk hier voor meer informatie over ons aanbod voor bedrijven.
Dit vind je misschien ook interessant
Training Verminder je pijn - met hulp van je brein
- Ontdek wat er in je brein gebeurt bij aanhoudende pijnklachten
- Leer hoe je weer regie over je leven kunt krijgen
- Bouw stap voor stap weer activiteiten op die het leven leuk maken
Hoe hebben anderen deze training ervaren?
Ik vond de uitleg over vermoeidheid en wat daar tegen te doen is goed aan deze training. En een belangrijk leermoment voor mij was het principe van de opbouw van de reserves. Ik zou deze training aanbevelen omdat het je de hoop geeft dat je er iets aan kan doen.
Duidelijke uitleg, fijne podcasts om naar te luisteren en praktische tips om mee aan de slag te gaan. Ik zou deze training aanbevelen vanwege de theorie in combinatie met praktische tips. En er zou een cultuuromslag plaats moeten gaan vinden, dus hoe meer mensen deze visie delen en uitspreken hoe groter de kans dat er iets gaat veranderen.
De training geeft het gevoel dat je iets kan doen aan de vermoeidheid. Ik heb ook nu de indruk dat het helpt.Ik ken veel mensen met soortgelijke problemen en denk dat het hen ook zou kunnen ondersteunen. Een belangrijk inzicht uit de training vond ik de functie van "de stofjes" en de invloed ervan op je welbevinden, het besef dat je dat mechanisme kunt beïnvloeden.