1. Je krijgt inzicht in je tijdsbeleving
Mensen verschillen in hun perspectief op tijd, schrijft hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn. Je tijdsperspectief – of je op het verleden, het heden of de toekomst gericht bent – beïnvloedt je gedrag.
Gelukkig kun je leren flexibeler te worden in je tijdsperspectieven. Kies er bijvoorbeeld eens voor om in de zon te gaan zitten, gewoon omdat ie schijnt, in plaats van te bedenken wat je nog alle-maal moet doen.
2. Je ontdekt de waarde van ‘nee’
Als je te veel taken in te weinig tijd doet, kun je tijdarmoede ervaren. Je laat je leiden door je to-do-lijst en bent verslaafd aan de afvink-rush van het doorstrepen.
De chronische stress die daarmee gepaard gaat leidt tot allerlei ongemakken: hoofdpijn, slapeloosheid, piekeren. Maak eens een to-don’t-lijst en gebruik de tijd die je overhoudt voor dingen die je energie geven.
3. Je leert hoe je je tijdgevoel kunt verruimen
Verwondering verruimt je gevoel van tijd. Je ervaart het als iets zoveel indruk maakt dat je de wereld anders gaat zien. Verwondering kan je overvallen als je naar een natuurverschijnsel of mooi schilderij kijkt.
Misschien denk je dat je geen tijd hebt voor dit soort speciale momenten, maar dat is nu juist de paradox. Als je tijd vrijmaakt om indrukwekkende dingen te beleven, verdwijnen gevoelens van gejaagdheid en voel je je beter.