Psycholoog Fred Bryant, een Amerikaanse pionier in de positieve psychologie, deed onderzoek naar voorpret. Waar men lang dacht dat positieve ervaringen, zoals een diner met vrienden of een muziekfestival, volautomatisch tot gevoelens van geluk leidden, stelde Bryant dat genieten ook een soort vaardigheid vereist die je meer of minder goed onder de knie kunt hebben.

Bevrijd jezelf van oude pijn
Training

Bevrijd jezelf van oude pijn

  • Ontdek hoe oude ervaringen nu nog meespelen in je keuzes en gedrag
  • Verwerk je mentale pijn met bewezen effectieve technieken
  • Ervaar meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en vrijheid
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Die vaardigheid wordt savoring genoemd: ‘actief’ genieten. Bryant onderscheidt drie soorten savoring: je van tevoren ergens op verheugen, ergens écht van genieten in het moment, en erop terugkijken achteraf. Maar vooral over verheugen is hij erg enthousiast.

‘Het is zo’n goede manier om je dagelijks leven gelukkiger te maken. Je kunt je namelijk heel vaak en heel veel verheugen. Het hoeft helemaal niet per se om grote gebeurtenissen te gaan: je kunt je ook ontzettend verheugen op iets heel lekkers dat je vanavond gaat eten.’

1. Verheug je als een kind

‘Tijdens mijn onderzoek ben ik veel mensen tegengekomen die het maar suf vinden: dromen over iets dat misschien niet gebeurt,’ zegt Bryant. Een eerste stap om je weer als een kind te leren verheugen, is dus om het jezelf toe te staan.

Daarnaast werkt het goed om je te focussen op vragen – in plaats van antwoorden. ‘Stel dat je met een vriend hebt afgesproken met wie je altijd heel goede, diepe gesprekken hebt. Dan kun je terugdenken aan geweldige uitwisselingen uit het verleden en je afvragen waar jullie het dit keer toch weer allemaal over zullen gaan hebben.’ Zoals een kind dat zich verheugt op de oneindige mogelijkheden van een speelgoedwinkel.

  • Bij welk restaurant wil je eens heerlijk uit eten?
  • Op welk weerzien verheug je je?
  • Op welk boek, welk muziekalbum of welke serie die volgend jaar uitkomt kun je bijna niet wachten?

2. Haal meer uit je voorpret-piek

Uit een studie van de Breda University of Applied Sciences bleek dat het geluk van mensen piekt vlak vóór een geplande vakantie – meer dan tijdens en erna: dan zakt het geluk al snel weer terug naar het basisniveau. Volgens onderzoeker Goof Lukken kun je die gelukspiek nog intenser maken.

‘Als eerste moet je je oriënteren, kijken wat er allemaal mogelijk is,’ stelt Lukken. ‘Dat kan heel goed online: los van dat je daar ziet wat je allemaal zou kunnen doen, kun je er ook heel veel lezen over wat anderen er allemaal van vonden: reviews, blogs, influencers op sociale media.’

Dat is de fase waarin alles nog meer openligt en alles leuk en spannend is. Vervolgens is er de fase waarin je echt een keuze hebt gemaakt.

Hoewel Lukken over vakantie spreekt, kun je dit natuurlijk ook toepassen op je voorpret voor 2024.

  • Zoek foto’s op van de festivals waar je naartoe gaat
  • Maak een gerecht uit het land waarnaar je op reis gaat
  • Koop alvast attributen die je nodig hebt voor je nieuwe hobby

3. Leg leuke dingen in de nabije toekomst vast

Activiteiten die in 2024 plaatsvinden kunnen best ver weg voelen. Probeer daarom ook te kijken naar de genietmomentjes die je per week kunt inplannen.

Herinner jezelf daar visueel aan, door bijvoorbeeld een weekkalender te kopen en in het zicht te hangen. Hier schrijf je alleen maar de leuke dingen in, waarop je je verheugt.

Die kunnen natuurlijk groot of klein zijn: lunch met die fijne collega op woensdag, een nieuwe aflevering kijken van je favoriete serie op donderdag, uitslapen op je vrije dag, een strandwandeling op zondag.

  • Maak je eigen verheugkalender en leg je genietmomenten per week vast

4. Praat met anderen over je verwachtingen

Je ergens op verheugen kan ook een sociale activiteit zijn. Volgens Bryant is het voor ‘co-verheugen’ niet per se noodzakelijk om te praten met iemand die de ervaring al heeft meegemaakt – of die zelfs met je meegaat.

Het werkt ook om elkaar gewoon vragen te stellen over de dingen waar je naar uitkijkt.

  • Wat denk je dat het hoogtepunt van het komende jaar zal zijn?
  • Wie wordt de winnaar van de Champions League?
  • Hoe zal ons nog ongeboren kleinkind gaan heten?

Deze oefeningen zijn geïnspireerd op de oefeningen uit het artikel Dat wordt leuk! 4 oefeningen voor meer voorpret.