Hoe fijn zou het zijn meer ruimte in je hoofd te hebben en je aandacht te kunnen houden bij het hier en nu? Er is op een dag veel dat aandacht of actie van ons vraagt, en die eindeloze to do’s in je hoofd kunnen al snel een gevoel van druk of stress opleveren. Het ‘ik-heb-ook-altijd-zoveel-te-doen-syndroom’, noemt David Allen het in zijn bestseller Getting Things Done.
Uitstelgedrag zorgt voor stress
Allens systeem voor efficiënt werken bezorgde hem wereldfaam. Hij stelt dat stress vaak wordt veroorzaakt doordat je je iets voorneemt of iets toezegt waar je je niet aan kunt houden.
Denk aan al die berichten in je mailbox waarop je zou moeten reageren, dat werkrapport dat je maar voor je uitschuift, de administratie waar je al tijden aan wilt beginnen. Dingen waar je tegen opziet, nog geen oplossing voor hebt, of die je had willen doen, maar niet hebt gedaan. Allemaal ‘losse eindjes’, en die vreten energie.
Afvinken van to do’s
De leuke to do’s kosten vaak geen moeite, het is heerlijk om die af te vinken. Maar alleen de dingen doen die je energie geven, geeft aan het einde van je dag niet dat gevoel van voldoening waar je zo naar verlangt.
Want telkens wanneer je iets vervelends waar je geen zin in hebt voor je uitschuift, blijft er ergens in je achterhoofd een stemmetje zeuren, ook al ben je ondertussen vrolijk je lijst met (leuke) to do’s aan het afwerken.
Tips tegen uitstelgedrag
Hoe zorg je ervoor dat je ook alle do’s uit de uitstelcategorie voortvarend van je lijst kunt afvinken?
1. Doe een mind-dump
Je hoofd is geen ideale opslagplaats voor je to do’s. Wanneer je ze hier vrij laat rondfladderen, zorgt dat voor onrust. Doe daarom een mind-dump: leg een notitieboek voor je neus, ga zitten en schrijf elke klus die in je opkomt op een aparte pagina.
Het vuilnis buitenzetten, je tandartsafspraak verzetten, die ene vriendin bellen, de belastingaangifte doen, je zorgverzekering regelen: vertrouw alles wat je kunt bedenken aan het papier toe. Door ze van je af te schrijven, krijg je al die losse – vaak stressvolle – eindjes op een rij.
2. Organiseer je lijstjes
Je hebt nu al je potentiële to do’s op een rij, maar feit is dat je nooit alles in een dag (of zelfs week, maand, jaar) kunt afvinken. De volgende stap is: organiseer, en hang waarde aan je to do’s. Wat moet echt vandaag gebeuren? Wat kan later deze week? En wat hoeft niet nu, maar is een voornemen voor de toekomst?
Die cursus Italiaans kan prima op de ‘later/misschien’-lijst, terwijl je je zorgverzekering 2022 toch echt voor het eind van het jaar ‘moet’ vergelijken. Loop alle lijsten elke week even langs en blijf hierin orderen, zo gaan ook je langetermijnplannen en dromen niet verloren.
3. Begin gewoon
Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is het zeker niet. Vaak knaagt er een schuldgevoel voor alles wat je al lang had willen doen, maar niet hebt gedaan. Dit werkt averechts: juist doordat je je er rot over voelt, ben je nóg meer geneigd om uit te stellen.
Onderzoek toont aan dat wanneer je jezelf vergeeft, je daarna minder geneigd bent tot dralen. Een andere effectieve tip tegen uitstelgedrag komt van psychologe Tanja van Essen: het vijfminutenplan. ‘Beloof jezelf dat je je vijf minuten lang onvoorwaardelijk op een klus stort – dat blijkt dikwijls genoeg om je op gang te helpen.’
4. Deel je tijd slim in
In je werk weet je inmiddels wel dat je minder efficient werkt wanneer je meteen iedere inkomende mail opent. Kies liever voor vaste momenten om je inbox te checken en mails af te handelen, zodat je daaromheen ongestoord kunt werken. Privé werkt dat uiteraard ook zo. Veel van onze tijd lekt weg door versnippering.
Wat kun je hieraan doen? Plan wekelijks een uur in om alle ‘nog af te handelen’ post en mail weg te werken. Maak weekmenu’s en probeer alle boodschappen hiervoor in één keer in huis te halen. Zet je telefoon op ‘niet storen’ wanneer je aan een taak begint en kijk er pas weer op wanneer je een vinkje kunt zetten achter je to do.
Door op deze manier met je to do’s om te gaan, krijg je meer gedaan, voel je je voldaan aan het einde van je dag en houd je uiteindelijk meer ‘echte’ vrije tijd over, zodat je precies die dingen kunt doen waar jij blij van wordt.
Independer: bespaar op je zorgverzekering
Een zorgverzekering die ook je medicijnen vergoedt? De laagtste maandpremie voor je basisverzekering? De hoogste vergoedingen voor fysiotherapie? Wat je ook nodig hebt, Independer maakt je zorgverzekering vergelijken leuk en gemakkelijk.
De nummer 1 zorgvergelijker van Nederland doet niets liever dan complexe keuzes eenvoudig maken. Dat bespaart je veel uitzoekwerk en onder de streep meestal flink wat premie.
Wat is voor jou de beste keuze? Independer biedt een eerlijk en écht compleet overzicht, waaronder alle vergoedingen voor psychologische zorg (GGZ) in 2022. Met ruim 900 verzekeringen van 39 verzekeraars of bemiddelaars vind je altijd de beste zorgverzekering voor jou.
Als je dit jaar via Independer een zorgverzekering afsluit, ontvang je bovendien een gratis bol.com cadeaubon van €10 voor de Independer gezondshop. Zo ben je meteen goed op weg om in het nieuwe jaar een frisse start te maken en zo gezond en fit mogelijk te blijven.