Reden 1: We hebben weinig tijd
Ongezond eten: bijna niemand doet het met opzet. Meestal overkomt het ons gewoon. Want verantwoord koken en eten vergt planning en tijd, en er is zoveel meer wat we óók nog willen in onze schaarse vrije uren: sporten, onze vrienden zien, dat geweldige nieuwe boek lezen, eindelijk weer eens ouderwets romantisch met onze partner vrijen, slapen… Dus hop, toch maar die diepvriespizza in de boodschappenkar gekwakt. Morgen verdiep je je wel weer eens in het groenteschap.
Advies: Voer niet te veel veranderingen tegelijkertijd door
Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je begint met ieder weekend een nieuw recept uitproberen. De rest van de week mag je gewoon op routine blijven varen. Zo wordt je voornemen beter te gaan eten in ieder geval geen nieuwe bron van stress, terwijl je ondertussen toch beetje bij beetje je kookrepertoire uitbreidt.
Reden 2: We zijn gewoontedieren
In onze eetbeslissingen varen we sterk op routine. Onze voedselvoorkeuren worden namelijk al vroeg in ons leven bepaald. Volgens Amerikaans onderzoek zijn ze zelfs sterk genetisch bepaald: identieke tweelingen bleken veel vaker dan twee-iige tweelingen dezelfde eetgewoonten hebben, ook als ze apart woonden. Anders gezegd: je kunt nog zo vaak horen dat broccoli en bietjes vreselijk gezond zijn, als je ze niet van jongs af aan hebt gegeten, vergt het best wat zelfdiscipline om ze tóch op het menu te zetten.
Advies: Verander van omgeving
Bij het doorbreken van gewoontegedrag kan een korte vakantie soms helpen. Dagelijkse routines vallen weg, net als stress. Daardoor sta je meer open voor nieuwe dingen. Als je dan ook nog in een omgeving verblijft waar zich allerlei lekkere én gezonde keuzemogelijkheden aandienen, kun je in korte tijd veel verantwoord nieuw gedrag uitproberen. Een verblijf in een kuuroord in Duitsland kan die gelegenheid bieden. Duitsland heeft een lange traditie op het gebied van gezond eten. De bekende natuurgeneeskundige Sebastian Kneipp bouwde 200 jaar geleden een gezondheidsimperium op. Een volledig plantaardig dieet en koude baden zorgden ervoor dat pijnklachten verdwenen.
Reden 3: Stress beïnvloedt onze eetkeuzes
Tijdgebrek is niet de enige verklaring voor het feit dat we ondanks alle goede voornemens steeds vaker gemaksvoer eten. Stress speelt ook een rol: het vergroot namelijk de trek in ‘troostvoer’: hoe zoeter en vetter, hoe liever. Dat komt doordat stresshormonen je brein influisteren dat er zware tijden op komst zijn, en historisch gezien konden extra calorieën dan geen kwaad. Weet jouw lichaam veel dat die stress niet komt doordat de naderende winter wolven naar jouw dorp zal drijven, maar doordat je leidinggevende de productiedruk opvoert?
Advies: verbied jezelf niets
Zeker als je moeite hebt om vette en zoete guilty pleasures te laten staan, maakt een eeuwig verbod zulke producten des te verleidelijker. Als je er dan toch een keer voor zwicht, is de neiging tot dóóreten groot. Alleen al het feit dat je ze jezelf in principe wel pizza en ijs toestaat, blijkt de crave vaak al te verminderen. Wat ook helpt is om te investeren in fijne smaakmakers – een fijngesnipperd knoflookteentje tilt roergebakken spinazie al naar een hoger niveau en met een scheut goede olijfolie geef je bloemkool of bonen echt iets extra’s. Doe je er liever boter door? Als dat maakt dat je meer groenten eet: prima.
Beelden: DZT/ Christoph Jorda
Eet je gezond in een Duits kuuroord
Buurland Duitsland telt vele kuuroorden waar alles is gericht op het wegnemen van stress en het stimuleren van gezond gedrag. Vaak hebben ze ook een uitgebreid aanbod op het gebied van gezonde voeding, met de nadruk op groenten, kruiden en lokale seizoensproducten. Zo kun je in alle rust allerlei verrassende nieuwe voedingsmiddelen proberen. Ook is het aanbod vaak biologisch en veganistisch. Een overzicht van Duitse kuuroorden waar je op dit gebied gegarandeerd aan je trekken komt, vind je hier.