Brein
De Amerikaanse breinonderzoeker David Leopold ontdekte welk gebiedje in onze visuele cortex verantwoordelijk is voor dit effect: het V4-gebiedje, dat objectherkenning regelt.
Onze visuele cortex opereert als een detective: uit de signalen die via onze ogen ons brein binnenkomen, probeert hij continu een coherent, begrijpelijk plaatje bij elkaar te puzzelen. Verschillende delen van de visuele cortex hebben elk hun eigen taak: het ene gebiedje neemt richting waar, een ander kleur, et cetera.
Het V4-gebiedje besluit wat we zien. Bij een plaatje zoals dat hiernaast blijkt V4 extra actief te worden, wat verklaart dat we een vorm zien die er in feite niet is. ‘Alsof je hallucineert zonder drugs,’ zegt de onderzoeker.
Waarom doet ons brein dat? ‘Omdat het overlevingswaarde heeft.’ Apen, katten, uilen, goudvissen en zelfs bijen hebben het ook, weet Leopold. ‘Het is een manier om sneller vijanden en prooien te ontwaren die zich in de bosjes schuilhouden. Een paar contouren volstaan om de hele vorm te zien.’
Receptive field focus of visual area V4 neurons determines responses to illusory surfaces, PNAS, 15 oktober 2013