En daar moet ik opletten omdat de wegwijzers niet kloppen. Dat onthoud ik wel. Maar als ik er dan weer ben, denk ik er niet aan – totdat ik weer verkeerd gelopen ben. O ja.
Klaar voor de start-tips
Nog wat extra inspiratie nodig voor het maken van goede voornemens? Onderzoek leverde de volgende in...
Lees verderHet gekke is: als ik tips aan iemand ánders wilde geven, zou ik beter mijn best doen. Als je ergens bent waar een goede vriend(in) later ook heen gaat, is het leuk even uit te tekenen waar het de moeite waard is en waar niet. Het is fijn als iemand zijn voordeel kan doen met jouw ervaring. Precies op die manier zou je ook tips kunnen geven aan je toekomstige zelf – alsof het iemand anders is die je graag ter wille wilt zijn.
Dat geldt evenzo voor het voorkomen dat je een probleem creëert voor een ander, bijvoorbeeld rommel maken die een ander later moet opruimen, of iets over je kant laten gaan waardoor iemand anders later met de gebakken peren zit. We zouden het onfatsoenlijk vinden een ander op te zadelen met de gevolgen van onze slappigheid, dus we zetten ons eroverheen en doen plichtsgetrouw wat we moeten doen. Maar als het gaat om onszelf kunnen we vervelende taakjes eindeloos uitstellen, waardoor we er later alsnog mee in onze maag zitten.
Waarom eigenlijk? Uit onderzoek is gebleken dat het voelt alsof iets vervelends later minder erg zal zijn, en we van iets fijns later minder zullen genieten dan nu. Maar natuurlijk ben je later niet een afgestompt persoon die minder baalt en minder geniet. Naar alle verwachting zal je toekomstige zelf dezelfde gevoelens en behoeften hebben als je nu hebt.
Stel je je toekomstige zelf nu eens voor als een dierbare vriend(in) met wie je het beste voorhebt. Heb je goede voornemens – gezonder eten, opruimen, assertiever worden – dan werkt dit heel motiverend. Wat zal ze genieten als ze dit weekend eindelijk vrij is omdat ze nu ‘nee’ durft te zeggen. Zo kun je je ook verplaatsen in je toekomstige zelf en je afvragen: hoe zal ik later de gevolgen ervaren van wat ik nu doe en niet doe? Het is fijn om iets te doen voor mensen die ons na staan en misschien is het wel net zo fijn om iets te doen voor onszelf. En het is nog makkelijk ook, je weet immers precies waar je toekomstige zelf wel en niet van houdt.
Als ik nu ergens heb gewandeld, maak ik een foto van de kaart. Thuis schrijf ik daar tips op voor later: volgende keer zo rijden, dat stukje is saai, dit stukje nog zien. Dat kost even tijd, maar het is leuk dat iemand zijn voordeel kan doen met mijn tips – en nog leuker dat ik zelf straks die iemand ben.