‘Je bent geen genie, als je dat soms dacht’. Dit zinnetje kreeg de Amerikaanse psychologe Angela Duckworth haar hele jeugd te horen, van haar uit China geïmmigreerde vader. Het weerhield haar er niet van om aan Harvard en in Oxford neurowetenschappen te studeren, in de psychologie te promoveren en vervolgens met haar onderzoek de prestigieuze MacArthur Genius Award te winnen.
"‘Succes in het leven bestaat voor tachtig procent uit doorzetten’"
-Het onderwerp van haar boek De Grit-factor, was haar in feite met de paplepel ingegeven: hoe verhoudt ‘genie’-zijn, of simpeler gezegd: een groot talent, zich tot uiteindelijk succes? Wat haar aan het denken zette was het onderzoek dat ze deed onder studenten van de prestigieuze Militaire Academie Westpoint. De strenge toelatingstesten, gericht op intelligentie, fysieke fitheid en leiderschapspotentieel, bleken totaal niet te voorspellen wie het eerste jaar doorkwamen. Wat de testen misten, waren factoren die in de praktijk wel belangrijk bleken: passie en doorzettingsvermogen. Wie heel graag wil en nooit opgeeft, komt het verst.
Duckworth ontwikkelde de Grit Scale om de combinatie van passie en doorzettingsvermogen, door haar grit genoemd, te meten. Deze test bleek niet alleen geschikt om het succes van de leerlingen van Westpoint te voorspellen, maar ook van bijvoorbeeld kinderen die aan de nationale spellingswedstrijd meededen.
In haar goed onderbouwde en bevlogen boek geeft ze talloze voorbeelden van mensen die haar bevindingen beamen (regisseur Woody Allen: ‘Succes in het leven bestaat voor tachtig procent uit doorzetten’) en geeft ze de lezer aanwijzingen hoe je passie kunt ontwikkelen en doorzettingsvermogen aanleren.
Of iedereen ook werkelijk gelukkiger wordt van de voortdurende doelgerichtheid die ze aanbeveelt, en het almaar hoger leggen van de lat, laat ze buiten beschouwing. Voor Duckworth zelf is het in elk geval bevredigend. Zij kan, met haar boek, eindelijk haar vader antwoorden: ‘Jij zegt dus dat ik geen genie ben? Dat zal ik niet ontkennen. Maar op de lange duur, pa, zijn volharding en passie, oftewel grit, misschien wel belangrijker dan talent’.