Het inzicht dat je baas bent in eigen hoofd, helpt je door moeilijke tijden.
Hoe naar of gruwelijk je omstandigheden ook zijn, ‘niemand kan je gedachten afnemen’, zei haar moeder ooit tegen de inmiddels 92-jarige Hongaars-Amerikaanse therapeut Edith Eger. Een wijze les die Eger hielp Auschwitz te overleven.
Bijvoorbeeld toen haar ouders waren vergast en SS-officier Mengele haar dwong voor hem te dansen: dat kreeg ze voor elkaar door zich in te beelden dat ze een ballet van Tsjaikovski op het toneel van de Hongaarse opera aan het dansen was. Het besef dat je zelf kunt kiezen wat je denkt, kan je in allerlei situaties sterker en positiever maken, zegt Eger.
Het gaat je tegenstaan je ooit nog als slachtoffer op te stellen.
Als het boek één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat je jezelf klem zet door je als slachtoffer op te stellen. Denk dus niet: ‘Wat erg dat dit mij overkomt.’ Maar stel jezelf altijd de vraag: ‘Wat kan ik doen om hieraan zo goed mogelijk het hoofd te bieden?’
Je leert hoe je relatie beter kan worden.
Zoals je er beter van wordt door jezelf niet als slachtoffer op te stellen, zo verbeter je je relatie door je partner niet de schuld te geven van wat er misgaat tussen jullie. Heel daarom bij een crisis eerst je eigen wonden, en bespreek dan hoe je samen het liefst verder gaat.
Edith Eger, Het geschenk. 12 lessen die je leven kunnen veranderen, Lev., € 18,99