1. ‘Marie Kondo’ je geluidsomgeving
Een stil huis is een stil hoofd. Doe het raam dicht en sluit je ogen: wat hoor je? Welke apparaten brommen en zoemen? Zet ze uit. Vergeet je computer en telefoon niet, want voor je het weet hoor je weer een appje of mail binnenkomen.
Hoe gevoelig ben je voor geluidsprikkels?
2. Leer je buren kennen
Hoe beter mensen hun buren kennen, hoe minder last ze hebben van buurgeluiden, blijkt uit onderzoek van TNO. Het geratel van de grasmaaier is misschien wel irritant, maar je gunt je buurman ook een strak gazon.
3. Neem een kippenhok
Om stilte op te zoeken, hoeft het niet doodstil te zijn. Sterker nog: complete stilte is doodeng, omdat je dan ook geen signalen krijgt dat je omgeving veilig is. Prettige, kalmerende natuurgeluiden werken het best. Het geluid van rondscharrelende kippen, een knapperend haardvuur en fluitende vogels kan aanvoelen als de perfecte stilte.
4. Ontbijt in stilte
Een of twee keer per week alleen en in stilte ontbijten, kan je enorm goed doen. Ga aan de eettafel zitten en neem de tijd om elke hap met aandacht te kauwen. Al snel kun je niet meer zonder dit stilte-ritueel.
5. Skip je vrijetijdsambities
Ga gewoon een kwartier in het park wandelen of in het gras liggen. Zonder iets te hoeven, luister je naar de geluiden om je heen.
Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
- Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling
- Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
- Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
69,-
6. Maak van stilte een prioriteit
Schreeuwerige tv-series en werktelefoontjes geven we vaak voorrang boven momenten van stilte. En we zetten de radio aan als we de was opvouwen. Laat de muziek, tv, podcast of telefoon eens uit en onderzoek hoe dat bevalt. Of zet een kruis in je agenda en plan iets leuks om te doen in stilte, zoals lezen of in de tuin werken.