Het verleden van seksueel misbruik probeert men onder andere te verwerken door erover te praten met lotgenoten in groepstherapie. Een niet onbelangrijk deel van de therapie gaat zitten in het praten over gevoelens en relaties, waardoor een gestagneerde psycho-seksuele ontwikkeling weer op gang kan komen.

Bevrijd jezelf van oude pijn
Training

Bevrijd jezelf van oude pijn

  • Ontdek hoe oude ervaringen nu nog meespelen in je keuzes en gedrag
  • Verwerk je mentale pijn met bewezen effectieve technieken
  • Ervaar meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en vrijheid
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Maar wat gebeurt er wanneer twee patiënten binnen een therapiegroep verliefd worden en een seksuele relatie beginnen? Hulpverleners vinden meestal dat dit de therapie in de weg staat. De patiënt kan makkelijk in een ongewenst herhalingspatroon vervallen, of in een relatie vluchten om de therapie te vermijden. Ook wekt de relatie onrust bij andere patiënten. Binnen een groep blijft niets geheim, de twee verliefden hebben dan ook absoluut geen privacy.

De psychiaters Moniek Thunnissen en Ann Berens vinden echter dat men door de relatie te ontmoedigen ook een weg afsluit in de therapie. Een nieuwe relatie kan immers een nieuwe start betekenen, een manier om een wankel psychologisch evenwicht te doen veranderen in een stabiel evenwicht. Het is daarom zaak dat behandelaars seksuele relaties tussen patiënten niet meteen als een storende factor zien. Ook moeten ze bij zichzelf te rade gaan of zij de verliefdheid niet de kop willen indrukken uit verkeerde motieven, zoals jaloezie, machtsgevoel of hun eigen angst voor seksualiteit. (Maandblad Geestelijke volksgezondheid, oktober 1998)