Slapen gaat beter als je koel bent van binnen en warm van buiten. Dat ontdekten onlangs slaaponderzoekers van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek in Amsterdam.
Minder moe, meer energie
- Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
- Tools om je energie weer op te bouwen
- Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
55,-
Mensen die goed slapen, koelen vanzelf iets af als ze in slaap vallen. De warmte uit hun inwendige wordt afgegeven via de doorbloeding van de huid, die daardoor tijdens de slaap juist warmer aanvoelt dan normaal. Dat zie je bijvoorbeeld aan kinderen die rode koontjes van vermoeidheid hebben. Bij mensen die slecht slapen, zoals veel ouderen, zou er iets mis kunnen zijn met de temperatuurregeling. Zij hebben vaak een slechtere doorbloeding van de huid, wat samengaat met koude handen en voeten.
De Amsterdamse onderzoekers wilden testen of je mensen beter kunt laten slapen door hun lichaam aan de buitenkant te verwarmen en aan de binnenkant te laten afkoelen. In hun slaaplaboratorium hesen de onderzoekers proefpersonen in een ’thermosuit’, een soort ruimtepak dat de huidtemperatuur van de deelnemers heel precies kan regelen. Ook serveerden ze warme en koude drankjes. Uit dit onderzoek bleek inderdaad dat het drinken van een koel drankje helpt bij het inslapen, maar dan alleen in combinatie met het dragen van een verwarmd thermosuit.
Op dit moment wordt onderzocht hoe mensen thuis door
eenvoudige temperatuurmanipulaties een betere nachtrust kunnen krijgen. In de toekomst hopen de onderzoekers hiermee een alternatief te kunnen bieden voor verslavende slaappillen. Vijftigplussers die chronisch slecht slapen, kunnen zich nog aanmelden om thuis deel te nemen aan het onderzoek: telefoon: 020-5665537, e-mail: slaap@nih.knaw.nl