Drie tips voor een goede hechting:
1. Geef onvoorwaardelijke liefde
“De grootste voorwaarde voor een veilige hechting is onvoorwaardelijke liefde”, zegt pedagoog en kinderpsycholoog Paulien Kuipers. “Maar ook dat je de vaardigheden bezit om kinderen te geven wat ze nodig hebben. Voorspelbaarheid is belangrijk en beschikbaar zijn, tijd maken voor je kind.”
Training Positief opvoeden voor puberouders
- Positief contact maken met je kind
- Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
- Afspraken maken en grenzen stellen
79,-
2. Zorg dat je er bent
Volgens John Bowlby, grondlegger van de hechtingstheorie, is gehechtheid een aangeboren behoefte. Iedereen heeft één iemand nodig om een band mee op te bouwen, als anker. Een kind vraagt van nature om bescherming, verzorging en nabijheid. Als je als ouder goed op deze signalen reageert, draagt dat bij aan een veilige hechting. Het geeft je kind een diep vertrouwen dat het ertoe doet. Hierdoor durft je later intimiteit aan te gaan en kan zal je ook sneller herstellen van tegenslagen.
3. Reageer snel en begripvol
Als baby ben je volledig afhankelijk van anderen. Alleen door te huilen of te gillen kun je duidelijk maken wat je nodig hebt. Voor een veilige hechting is het daarom belangrijk dat je als ouder hierop snel en begripvol reageert. Als ze baby zijn, maar ook als ze ouder zijn. Eigenlijk hun hele leven lang. Kinderen willen gezien worden, er zonder oordeel mogen zijn, weten dat ze geaccepteerd worden, wat voor emotie ze ook hebben.
Meer lezen over het belang van een goede hechting?
Lees het hele artikel ‘Verbonden voor het leven – het belang van een goede hechting’ in de nieuwe Happi.kids met als thema ‘Veilig’, over de warmte van thuis. Bestel ‘m nu online met gratis verzending.
Nog meer in Happi.kids:
|